SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Gnesta Ishockeyklubb
Fotboll

Mer om Gnesta IK Konståkning
 

 

⛸️ Mer om oss och vår konståkning ⛸️

 

Är du nyfiken på vår verksamhet, kanske har ett barn/en ungdom/är vuxen och vill testa på konståkning - hör av dig till oss!

 

Gnesta IK Konståkning har funnits sedan 2010.

Våra huvudtränare säsongen 2024/2025 heter Klara och Sophia. De gör nu sin femte säsong, och utbildas kontinuerligt enligt Svenska Konståkningsförbundet utbildningstrappa. Våra huvudtränare har flera andra tränare till sin hjälp, åkare som har åkt flera år, är kunniga/tävlar, bra med barn/nybörjande konståkare. 

 

Vi har också samarbete med tränare för Nyköping Konståkning, Erica Ring.

Våra grupper:
- Vit/Konståkningsskola tränar 1 pass/vecka, oftast söndag eftermiddag
- Rosa tränar 3 pass/vecka
- Röd (inkl. tävlingsåkare) tränar 3-4 pass/vecka

 

Vi är idag cirka 35 åkare - åkare som precis börjat, åkare som åkt länge och tävlar, samt många andra åkare med olika behov/intresse för konståkningen - vi vill och jobbar hela tiden för att alla ska kunna hitta sina plats i konståkningen. 


Kontakta oss på: gnestakonstakning@gmail.com

 

Vi finns på Instagram: gnesta_konstakning 

Följ oss och kolla in en massa saker som våra åkare gör på isen ⛸️💃


👇 Mer info nedan👇

 

- - - 

 

VÄRDEGRUND
Viktigast av allt - GLÄDJEN
• På och bredvid isen är glädjen alltid viktig, och idrottsutövandet samt andra aktiviter runt klubben ska bygga på frivilligheten och det egna intresset att delta.

Alla är välkomna - OLIKA BARN OCH UNGDOMAR MED OLIKA BEHOV OCH INTRESSE FÖR KONSTÅKNINGEN
• Vi vill att alla ska ha möjlighet att delta utifrån sina egna möjligheter, och vi försöker därför tillgodose många olika behov.
• Att tillgodose många olika behov kan dels handla om att för de yngsta åldrarna och för de som åker "bara för att det är kul" att se till att lekfullheten blir särskilt viktig, liksom behoven att träna mer och tävla är viktiga för andra. Vi erbjuder också konståkare att vara hjälptränare.

Klubbkänslan - GEMENSKAP, DET IDEELLA ÄR VIKTIGT OCH VÄLUTBILDADE LEDARE
• Klubbkänsla och gemenskap är avgörande beståndsdelar för att bygga en välskött förening, och vi jobbar hårt för att behålla ett stort ideellt inslag.
• För att utveckla vår klubb behöver vi också professionella inslag, så därför finns det t ex betald huvudtränare inom konståkningen som vi erbjuder kontinuerlig utveckling och utbildning.
• Vi vill ha välutbildade ledare som tar ett ansvar för de barn och ungdomar som deltar. Våra ledare skall känna möjligheterna att utvecklas och växa, liksom att de har ett stort ansvar som föredömen och att skapa en god social stämning och sammanhållning.

Stöd av etablerade sätt och riktlinjer - FÖR ATT INGEN NÅGONSIN SKA FARA ILLA
• Föreningen har sätt/rutiner/policy för att mota olika möjliga negativa saker såsom kränkning, droger mm, och vi använder etablerade sätt och riktlinjer från hockey- och konståkningsförbund samt annat etablerat, såsom utdrag ut belastningsregistret för alla ledare, för att ingen i föreningen eller som vistats i föreningens lokaler någonsin ska fara illa.
• Vi uppmuntrar till ständig dialog om vad som händer på och bredvid isen, samt hur vi ska och vill vara mot varandra; konståkare, tränare, ledare och föräldrar. Det gäller också mellan konståkningen och hockeyn, dvs inom hela föreningen, lagen och individerna sinsemellan. Styrelsen har ett särskilt viktigt och övergripande ansvar ingen någonsin ska fara illa.

- - - 


TRIVSELREGLER
• Kom i tid till träningen, gärna 10-15 minuter innan träningen börjar och var klar med skridskor på 5 innan ispasset börjar.
• Byt om / sätt på dig skridskorna i omklädningsrummet som är bokat för Konståkningen (ej i spelarbåset).
• Knyta skridskorna ska man kunna göra själv vid 8 års ålder.
• Sätt upp långt hår en tofs alt. fläta.
• Tänk på att gå på toaletten före träningen.
• Inget godis / tuggummi under träningen.
• Föräldrar / släkt / vänner får gärna sitta på läktaren alt. i kafeterian och titta på träningen, men ej sitta i spelarbåset för det använder vi.
• Var rädd om dina skridskor, ha skydd på när du går utanför isen. Torka av dem ordentligt efteråt med en handduk eller trasa för att förhindra rost.
• Frukt och vatten att dricka efter träningen är alltid bra att ha!

- - - 


UTRUSTNING

(det finns utrustning att låna, hjälmar och lite konståknings-skridskor)

 

Hjälm
Hjälm är obligatoriskt för alla åkare fram till dess att man har klarat skridskoskolemärke 6. Din tränare säger till när du får åka utan hjälm och självklart måste även dina föräldrar godkänna detta.

Klädsel
OBS! Ishallar är kalla, se till att åkarna har varma kläder som det ändå går att röra sig smidigt i. Gärna dubbla lager som kan tas av när man blir varm. Overall är inte lämpligt då den är bylsig och rörelsehindrande samt att den oftast är hal när man ramlar på isen. Jeans blir snabbt våta och kalla när man ramlar. Vantar är ett måste (gärna fingervantar) och det kan vara bra att även ha ett par extra i väskan.

Skridskor
En bra skridsko ska vara rak och stadig. Skenan ska bilda 90° mot isen. Eftersom man står 3-4 cm ovan isen på en smal skena blir påfrestningen på vristen stor. Det kan vara skadligt för vrister och fötter att stå snett. Stödytan mot isen är 60 gånger mindre än när man står på hela foten. Det är alltså viktigt att vristen stöds av en känga med kraftigt och stadigt skaft.

Som nybörjarskridsko rekommenderar vi en vanlig knytskridsko med stabila skaft som är max 1,5 cm för stora. Ett märke som vi rekommenderar är Spin och dessa finns att köpa på Stadium, dessa nybörjarskridskor har lite mer stöd för foten än andra nybörjarskridskor som finns i sportaffärer. Ha ej skridskor som liknar en slalompjäxa då man inom konståkningen använder taggarna i de olika övningarna.

När man har avancerat något så byter man till en riktig konståkningsskridsko som köps i särskilda butiker. Din tränare talar om för dig när det är dags att byta till en mer avancerad skridsko. Skridskomärken som vi kan rekommendera är bl.a. Jackson, Wifa, Risport, Gam, Graf, Edea men det finns förstås även andra. Fråga gärna din tränare om ni har frågor inför skridskoinköpet.

Skötsel och slipning av skridskor
Använd alltid skydd för att gå på skridskorna utanför isen men förvara aldrig skridskorna i gummiskydden för då börjar skenorna rosta. Torka av dina skenor efter varje träningspass och skaffa gärna tygskydd att ha när skridskorna ligger i väskan.

 

Alla åkare/medlemmar i klubben får sina skridskor slipade av kunniga/erfarna slipare.

Håll koll på dina/dina barns/åkares skridskor, är de vassa eller slöa? 

Lämna in skridskor till tränare eller ledare 👇, så slipar vi (ofta) till nästa träning. Det är roligare att ha bra slipade skridskor!

- - - 

 

LEDARE OCH ANSVARSOMRÅDEN
- Peder Loqvist; styrelsemedlem Gnesta IK, antidopingansvarig
- Karin Nelander-Mundt; värdegrund, ledare, registrering nya åkare SportsAdmin
- Anna Hast; värdegrund, ledare 
- Emil Hast; ledare, slipar skridskor, kommunikationsansvarig (sköter bl a konståkningens mejl: gnestakonstakning@gmail.com )
- Anna Bergström; kassör 

- Juliane Schmidt; ledare grupp rosa (stöttar t ex vid upp- och nedvärmning, dvs innan och efter ispassen) 

- Stephanie Limnell; ledare grupp rosa (stöttar t ex vid upp- och nedvärmning, dvs innan och efter ispassen)

- Andreas Asplund; ledare grupp röd

- Tommy Martinsson; slipar skridskor

 

Och vi har fantastiska föräldrar som ställer upp på olika sätt, och bidrar till att vi har en konståkning som får mycket beröm!

 

- - - 

 

ÅRSHJUL OCH DAGLÄGER

Vi har ett årshjul, som börjar pågår augusti till början av juni. Med is från augusti till slutet mars/april. Ett årshjul som har byggts upp successivt under många år, med erfarenheter och de bra förutsättningar vi har i Gnesta/Gnesta ishall. 

 

Förutom träningar varje vecka, med olika antal träningar för olika grupper/nivåer, har vi också två dagläger per år.

Ett dagläger är mycket gemenskap, en massa konståkning, sammarbetsövningar, skoj och bus tillsammans, fys pass mm. Och ett "tillfälle" för oss att implementera/utveckla vårt värdegrunds arbete i praktiken. 

Daglägret hösten 2024 såg ut ungefär så här:

- Gemensamma övningar alla med tränare Klara o Sophia

- Danspass med extern och mycket kunnig dansare 

- Flera olika ispass gruppvis

- Fyspass gruppvis

- Gemensam istid alla grupper med tränare Klara & Sophia 

- Nedvärmning/stretchning

- Gemenskap/umgänge + "Vad jag vill med min konståkning"; övningar, enkät mm. 

Åkaravgifter säsongen 2024/2025

Åkaravgifterna beslutas av styrelsen i Gnesta IK, och här info om vad som gäller för säsongen 2024/2025;

  • Det är olika avgifter för de tre olika grupper vi har just nu (RÖD, ROSA och KONSTÅKNINGSSKOLAN/VIT)
  • Varje grupp har i huvudsak egna ispass, och åkaravgifterna är mycket anpassade efter antal ispass och tidslängd. Även att det inom klubben ska vara relativt likvärdigt/rättvist med hockey-lag som har motsvarande mängd tid för ispass.
  • Som förra säsongen får våra huvudtränare Klara och Sophia lite ersättning, vilket vi ser är viktigt på olika sätt för att utveckla konståkningen i Gnesta nu och mot framtiden. Inom konståkningen i Sverige är ersättning för tränare vanligt. Våra hjälp-tränare får ingen ersättning, men vi brukar ge dem ngt "litet" i slutet av säsongen, som betalas från konståkningens egen kassa. Utbildningar av Klara och Sophia sker kontinuerligt och det betalar klubben för, och även till viss del av hjälp-tränare. Att vara hjälp-tränare är även ett sätt att utvecklas inom konståkningen och rent generellt som person.
  • Stora kostnader för klubben är att ha egna vaktmästare och andra kostnader för att hålla isen och driva klubben/hallen.
  • Konståkningen organiserar även mer träning än bara ispassen, t ex uppvärmning innan och nedvärmning/stretchning efteråt. Även fyspass/gymnastik. Detta leds av alla våra tränare men även ledare/föräldrar. Alla ledare/föräldrar jobbar på ideell basis, för att vi gillar detta och vill bidra på ett eller flera sätt. Som medlem i klubben för man också annat av värde, för säsongen 2023/2024 t ex "PT-pass" gemensamt med hockeylagen på våren/sommaren som alla konståkare är välkomna på. Även annat såsom tillgång till gym, med vissa ramar/låga kostnader (fråga Amanda på kansliet).
  • Andra specifika och viktiga kostnader för konståkningen är sådant som licenser, försäkringar, avgifter till Svenska Konståkningsförbundet och Östra Svealands konståknings-distrikt mm.
  • Som tidigare år går det att delbetala, det sker då via SportsAdmin. Fråga även Amanda på kansliet hur det funkar. Vi kommer även göra utskick, så att alla vet lite mer hur det funkar. Även betalning via Swish och faktura.

 

Åkaravgifter säsongen 2024/2025

  • Konståkningsskola/VIT 1000 kr (1 ispass)
  • ROSA 3200 kr (3 ispass)
  • RÖD 4200 kr (4 ispass/3 ggr per vecka)

 

Medlemsavgift
Medlemsavgift kan lösas för en person/åkare eller för hela familjen.

 

 

Faktura/fakturor via vårt system SportsAdmin. Har du frågor om faktura/fakturor och betalning vänd dig i första hand till Amanda på kansliet: amanda@gik.se , 0158-260 76 

 


Välkomna att höra av er med frågor och funderingar.

mvh
Ledare, tränare och styrelsen
Ledare som är mer insatta i åkaravgifterna: Peder, Emil, Karin och Anna.

 
Sponsorer